Olivträ kommer från stammen och grenarna på mycket gamla olivträd som inte längre ger frukt. De avklippta grenarna på fruktträd kan också användas för att producera små träbitar. Att använda olivträ för att göra hushållssaker är alltså hållbar användning av det som annars skulle gå till spillo i en olivträdgård. Ändå var vi tvungna att fråga om hållbarheten i att köpa varor gjorda av olivträ.
Olivträd som lever länge lagrar kol, vilket gör olivträ hållbart. Olivträ är också mer motståndskraftigt än de flesta andra träslag, vilket förlänger kollagringen. Olivträ produceras mer hållbart som en biprodukt, en extra fördel med att använda mark för olivträdgårdar.
Olivträd frodas naturligt i flera delar av Afrika, Asien och Medelhavet. Dessa trädslag klarar sig bra i kalkrik jord, även om de trivs även i lätt jord, inklusive väldränerad lera. De idealiska odlingsmiljöerna för olivträd är kalkstenssluttningar och kustklimat.
Den här artikeln går igenom olivträets livscykel när det gäller köksutrustning och andra små dekorativa föremål. Vi bedömer sedan dess lönsamhet, potential och brister. På grund av att den huvudsakliga källan är kapade grenar och avklipp, är tillgången på olivträ något begränsad. Ett olivträd kan vara helt nere för timmer när det har slutat bära frukt, vilket kan hända med några hundra års mellanrum eller mer.
Olivträ är en kostsam (och därmed sällsynt) resurs. Men eftersom det är en biprodukt av olivfrukten är det ett mycket miljövänligt virke. Vi undersöker livslängden för olivträ i vardagliga föremål som skålar och örhängen för att förstå materialets hållbarhet. Denna teknik för livscykelbedömning (LCA) mäter en produkts effekter på miljön i varje skede av dess livscykel, från produktion till återvinning. Företag har strategiskt använt LCA genom åren för att bedriva forskning och utveckla mer hållbara varor.
På grund av sin förmåga att binda kol och det faktum att de kan producera frukt och trä från ett enda träd, är de hållbara i att odla olivträd i sina naturliga livsmiljöer. Olivträprodukter kan tillverkas med ett förhållandevis litet koldioxidavtryck. Detta beror på att träavfall producerar biomassapellets eller biprodukter för att kompensera för de koldioxidutsläpp som produceras under skörd och bearbetning. Att använda energikällor fria från fossila bränslen kan också avsevärt minska koldioxidutsläppen.
På grund av utsläppen från de transportfordon som transporterar virke till sågverk och fabriker, sedan möbler till återförsäljare, är transport av olivträ ett kolintensivt skede i livscykeln för möbler i olivträ. Detta stegs koldioxidavtryck skulle minska ju närmare marknaden den är. Olivträ är mer hållbart än de flesta andra träslag när de används för inredningsartiklar. På grund av det kol som fångas upp under produktens liv, kan olivträprodukter vara hållbara. När träet återvinns eller används för att generera bioenergi är livslängden för möbler gjorda av olivträ hållbar.
Olivträ är i allmänhet hållbart. Den faktiska miljöpåverkan av ett visst föremål, som en skål eller skärbräda, beror dock på olika faktorer, särskilt rutten och leveransen.