Olivträ

"En gång gick träden ut för att smörja en kung över dem och de sa till olivträdet: 'Regera över oss!" Judges 9:8

Rectangular serving dish
Rectangular olive wood serving dish
€49.99
Parmesan cheese dish
Olive Wood bowl and spoon
€32.99
Italian Cheese Grater (large)
Traditional olive wood and stainless steel grater
€32.75
Condiment Set - 4 pieces
Olive Wood condiment stand
€122.85
Bread Board (large)
Olive wood board for slicing bread
€68.75
Angular chopping board (medium)
Hand carved from Olive Wood
€56.95

Forntida olivträ är inte bara mycket vackert, men det är också en verkligt hållbar resurs. Även om olivträd lever i hundratals år slutar de så småningom att producera oliver och klassas sedan som forntida. Deras stammar och grenar blir tjocka, knotrade och vridna, och det är detta trä som används för att skapa vackra artefakter av trä. Trädets ålder hjälper till att skapa de unika kornmönstren som gör dessa föremål så individuella. Inga två föremål av olivträ kan någonsin vara identiska. Dessutom är träet hårt, mycket starkt och slitstarkt och har naturliga antibakteriella egenskaper som gör det idealiskt vid tillverkning av köksredskap, smycken, porslin och presenter. Det är det perfekta materialet för miljövänliga trägåvor och det perfekta att tänka på för presentidéer för femte bröllopsdag!

Brädor

Köksutrustning

Servis

Om olivträ

Olivträ, olivträgåvor

Ett gammalt italienskt olivträd

Vilka olivträprodukter?

  • Skärbrädor i olivträ
  • Skärbrädor i olivträ
  • Köksredskap i olivträ
  • Olivträskålar
  • Smycken i olivträ

Vi har ett antal artiklar i vårt Olive Wood-sortiment som kan personifieras med logotyp, namn eller kort budskap. Dessa objekt indikeras med denna anpassningsikon:

Olivträskivor

De mest populära skärbrädorna är gjorda av olivträ, och med goda skäl. Olivträ, om det tas om hand på rätt sätt, kommer att kräva hur mycket som helst hårt arbete och kommer att hålla en livstid. Det är också en verkligt hållbar, miljövänlig produkt.

Utöver detta har olivträ naturliga antibakteriella egenskaper vilket gör det idealiskt för matlagning.

Olivträskivor finns i en mängd olika former och storlekar, vissa utformade och lämpade speciellt för att filéa kött, andra för salami och till och med en för att skiva bröd. Brödbrädan i olivträ har en bricka med en slitsad skiva som vilar inuti så att alla smulor kan falla ner i brickan.

Köksredskap i olivträ

Köksredskap av trä är en viktig del av alla kök och olivträ ger idealiska rustika köksprodukter. Olivträ är perfekta redskap för matlagning eftersom det är slitstarkt och har naturliga, miljövänliga, antibakteriella egenskaper. När det kommer till att förbereda och hacka örter och kryddor går det inte att slå köksredskap i olivträ.

En mortelstöt och mortel i olivträ är en uppskattad ägodel i många italienska kök och de finns i olika former och storlekar. En liten räcker för att mala ner kryddor men för att tillaga stora mängder nyodlad basilika till pesto, ju större desto bättre. En mortelstöt och mortel i olivträ görs vanligtvis i den traditionella, kantig form och en mer rundad, slät form.

Ett annat populärt köksredskap för hackning av olivträ är en mezzaluna, som hackar örter snabbt och effektivt för att behålla fräschören och smaken.

Serviser i olivträ

Olivträ ser rustikt och vackert ut som en del av en dukning, antingen inne eller ute för att äta utomhus. Alla skärbrädor i olivträ kan ha dubbla ändamål och såväl som för matlagning i köket kan de användas för att servera kött och ostar vid bordet. Dessutom finns det många traditionellt designade olivträskivor för ostar, salami och bröd, varav många kommer med en matchande kniv. Varför inte överväga en av dessa för en femte bröllopsdagspresent.

Sallad ser aldrig bättre ut än när den serveras i en salladsskål av olivträ och dessa finns i många olika storlekar från cirka 50 cm i diameter ner till små rustika träskålar för individuella portioner. En "Aperitivo" är en viktig del av alla måltider i Italien och det finns många skålar, fat och ovanliga olivträ-aperitivo-set tillgängliga för servering av oliver, nötter, bitar av parmesanost och soltorkade tomater, som alla gör perfekta gåvor av olivträ.

Olivträ har en av de vackraste ådringarna och gör vackra skålar som ser perfekta ut i alla rum i huset. De flesta av dessa olivträskålar är handsnidade från ett enda stycke gammalt olivträ och utgör en vacker behållare för frukt. De finns i en mängd olika former och storlekar och vissa skålar i olivträ har handtag och andra har ett väldigt rustikt utseende.

Olivträ, olivträgåvor

Olivolja är kärnan i Italien och i Medelhavets livsstil, och olivträd finns i överflöd över hela regionen. Olivolja anses fortfarande vara helig i många delar av världen och används ofta i religiösa ceremonier. En olivkvist har länge ansetts vara en symbol för fred, och romarna använde en olivkrans som en symbol för seger.

Olivträ, olivträgåvor

Sammantaget har olivträdet under många tusen år symboliserat frid, visdom, ära, fruktbarhet, kraft och renhet.

Odlingen av olivträd i Italien tros ha börjat på Sicilien omkring 700 f.Kr. Därifrån spreds de över Italien och var väl etablerade under romartiden. Olivolja blev så värdefull att romarna ibland tog in den som skatt. Plinius den äldre skrev om ett olivträd som växer i centrum av Forum Romanum. Det äldsta kända olivträdet i Europa finns på Sardinien. Känd som "The Ozzastru" på Sard-språket, är den sägs nästan 4 000 år gammal.

Uppåtpil