Olivträ

"En gång gick träden ut för att smörja en kung över dem och de sa till olivträdet: 'Regera över oss!" Judges 9:8

Meat cutting board
Natural Olive Wood
€42.50
Rustic serving board with handle (large)
Olive Wood serving/chopping board
€59.99
Steak board (small)
Olive Wood cutting/serving board
€42.95
Salt Shaker
Traditional olive wood salt shaker
€21.45
Salt or Pepper Mill (small)
Modern Olive Wood grinder
€29.99
Pepper Grinder (24cm)
Traditional Olive Wood pepper mill
€67.25

Forntida olivträ är inte bara mycket vackert, men det är också en verkligt hållbar resurs. Även om olivträd lever i hundratals år slutar de så småningom att producera oliver och klassas sedan som forntida. Deras stammar och grenar blir tjocka, knotrade och vridna, och det är detta trä som används för att skapa vackra artefakter av trä. Trädets ålder hjälper till att skapa de unika kornmönstren som gör dessa föremål så individuella. Inga två föremål av olivträ kan någonsin vara identiska. Dessutom är träet hårt, mycket starkt och slitstarkt och har naturliga antibakteriella egenskaper som gör det idealiskt vid tillverkning av köksredskap, smycken, porslin och presenter. Det är det perfekta materialet för miljövänliga trägåvor och det perfekta att tänka på för presentidéer för femte bröllopsdag!

Brädor

Köksutrustning

Servis

Om olivträ

Olivträ, olivträgåvor
Ett gammalt italienskt olivträd

Vilka olivträprodukter?

  • Skärbrädor av olivträ
  • Olivträskärbrädor
  • Köksredskap av olivträ
  • Olivträskålar
  • Smycken av olivträ

Vi har ett antal artiklar i vårt Olive Wood-sortiment som kan anpassas med en logotyp, namn eller ett kort meddelande. Dessa objekt indikeras med denna personaliseringsikon:

Köksredskap av olivträ

Köksredskap i trä är en viktig del av alla kök och olivträ producerar idealiska rustika köksprodukter. Olivträ är perfekta matlagningsredskap eftersom de är slitstarka och har naturliga, miljövänliga, antibakteriella egenskaper. När det gäller att förbereda och hugga örter och kryddor kan köksredskap av olivträ inte slås.

En stöt och murbruk i olivträ är en värdefull besittning i många italienska kök och de finns i olika former och storlekar. En liten är tillräcklig för att mala ner kryddor men för att förbereda stora mängder nyvuxen basilika för pesto, desto större desto bättre. En stöt och murbruk i olivträ görs vanligtvis i traditionell, vinkelform och en mer rundad, jämn form.

En annan populär köksredskap för olivträ ört är en mezzaluna, som hugger örter snabbt och effektivt för att bibehålla färskheten och smaken.

Skärbrädor i olivträ

De mest populära skärbrädorna är gjorda av olivträ och med goda skäl. Olivträ, om det sköts ordentligt, tar mycket arbete och kommer att hålla livet ut. Det är också en verkligt hållbar, miljövänlig produkt.

Ovanpå detta har olivträ naturliga antibakteriella egenskaper, vilket gör det perfekt för matlagning.

Olivträskivor finns i olika former och storlekar, en del utformade och lämpar sig särskilt för filetering av kött, andra för salami och till och med en för skivbröd. Brödbrädan i olivträ har en bricka med en slitsad bräda vilande inuti vilket gör att alla smulor kan falla ner i brickan.

Olivträsservis

Olivträ ser rustikt och vackert ut som en del av en dukning, antingen inne eller för att äta ute för att äta utomhus. Alla skärbrädor av olivträ kan vara dubbla och för matlagning i köket kan de användas för servering av kött och ostar vid bordet. Dessutom finns det många traditionellt designade olivträskivor för ostar, salami och bröd, varav många har en matchande kniv. Varför inte överväga en av dessa för en femte bröllopsdaggåva.

Sallad ser aldrig bättre ut än när den serveras i en salladsskål av olivträ och dessa finns i många olika storlekar från cirka 50 cm i diameter till små rustika träskålar för individuella portioner. En "Aperitivo" är en viktig del av alla måltider i Italien och det finns många olivträskålar, rätter och ovanliga olivträ-aperitivo-set för servering av oliver, nötter, bitar av parmesanost och soltorkade tomater, som alla gör perfekt olivträ gåvor.

Olivträ har en av de vackraste kornen och gör vackra skålar som ser perfekt ut i alla rum i huset. De flesta av dessa olivträskålar är handhuggna från en enda bit av forntida olivträ och utgör en vacker behållare för frukt. De finns i olika former och storlekar och vissa skålar i olivträ har handtag och andra har ett mycket rustikt utseende.

Olivolja är kärnan i Italien och i Medelhavets livsstil, och olivträd finns i överflöd över hela regionen. Olivolja anses fortfarande vara helig i många delar av världen och används ofta i religiösa ceremonier. En olivkvist har länge ansetts vara en symbol för fred, och romarna använde en olivkrans som en symbol för seger.

Sammantaget har olivträdet under många tusen år symboliserat fred, visdom, ära, fertilitet, kraft och renhet.

Odlingen av olivträd i Italien tros ha börjat på Sicilien omkring 700 f.Kr. Därifrån sprids de över Italien och var väletablerade under romartiden. Olivolja blev så värdefull att romarna ibland samlade in den som skatter. Plinius den äldre skrev om ett olivträd som växte i mitten av Forum Romanum. Det äldsta kända olivträdet i Europa ligger på Sardinien. Känd som 'The Ozzastru' på Sard-språket, den är enligt uppgift nästan 4000 år gammal.

Uppåtpil