Italienska handgjorda juldekorationer

"Tanti Auguri di Buon Natale"

Om italienska juldekorationer

Italienska juldekorationer från Italien

Julen i Italien är en viktig tid för familjer att träffas. Det är en lugn period, mycket mindre kommersialiserad än i vissa andra delar av världen. Det finns uppenbarligen en religiös aspekt, men som en religiös högtid är julen mindre viktig än påsken i den italienska katolska kyrkan. Julperioden börjar den 8 december och pågår till den 6 januari. Den 8 december är dagen för 'Immacolata Concezione', den 'obefläckade avlelsen', som firar Marias födelse, Jesu mor. Den 6 januari firar 'Epifania', 'Epifanin', ankomsten av de tre kungarna i närvaro av Jesusbarnet som ligger i hans krubba.

Italienska juldekorationer från Italien
Peterskyrkan

Den katolska kyrkan firar också "Novena", nio dagars bön som leder fram till den 8 december, som är en högtidsdag.

Medan många människor fokuserar sin uppmärksamhet på själva juldagen, i Italien, är det julafton som är viktigare. 'La Virgilia', börjar med en extremt lång lunch, 'La Festa dei sette pesci', de sju fiskarnas högtid. Detta följs av kyrkan och firandet av midnattsmässan.

"Natale", juldagen, tillsammans med "Il Giorno di Santo Stefano", annandag jul, är båda lugnare dagar, tillbringade hemma med familjen. Att ge gåvor på juldagen är också mycket mer begränsat än vissa andra kulturer, med barn som får gåvor också den 5 januari.

Julgranar är inte särskilt vanliga i Italien, åtminstone inte i hemmet. Den traditionella italienska juldekorationen är "Presepe", som är en modell som skildrar julkrubban. Denna tradition sägs ha sitt ursprung av den helige Franciskus av Assisi som, när han återvände till Italien från ett besök i Betlehem, ville dela med sig av vad han sett med andra.

Italienska juldekorationer från Italien
En enkel presepe

Medan vissa presepi fortfarande begränsar sig till ett enkelt stall, ockuperat av Jesus, Josef och Maria, har andra blivit fantastiska exempel på fantasi, kreativitet och utförande. Den förmodligen mest kända "Presepe" av alla är "Presepe Cuciniello", byggd på 1800-talet, den har 162 karaktärer, 80 djur, 28 änglar och över 450 miniatyrföremål.

Italienska juldekorationer från Italien
Presepe Cuciniello
Italienska juldekorationer från Italien
Via San Gregorio Armeno

Idag är centrum för denna aktivitet Via San Gregorio Armeno i Neapel. Den har fått smeknamnet "Julgränden", eftersom hela området är fullt av hantverkare, som gör allt mer utarbetade scener för att hysa alla tänkbara figurer, kompletta med fungerande modeller, vattendrag och atmosfärisk belysning.

Italienska juldekorationer från Italien
Giuseppe Ercolanos verk

Några av dessa underbara skapelser är sanna konstverk och de representerar ett unikt italienskt firande av julberättelsen.

Varje jul visar Vatikanen en utställning med 100 Presepi på Petersplatsen. Dessa skapelser kommer från Rom, över hela Italien såväl som resten av världen.

Förutom presepi skapar hantverkare från hela Italien ett stort utbud av vackra juldekorationer av glas, keramik och trä.

Julperioden går mot sitt slut med besöket av "Befana", häxan, natten till den 5 januari. Den här gamla galningen flyger runt i Italien på sitt kvastskaft, klädd i en svart sjal täckt av sot, och levererar presenter och godis till barn som har varit bra och kolklumpar till de som inte har gjort det!

uppåtpil