Murano glas

"Skaparen skapade Italien efter design av Michelangelo." Mark Twain

Sorrento Necklace
Pretty Murano Glass Necklace
€59.95
Mosaica Necklace (mezzanotte)
Murano mosaic beads in a variety of colours
€42.50
Wine bottle stoppers
Wood and Millefiori glass bottle stopper
€99.00
Diva Earrings (black)
Contemporary Murano glass pendant earrings
€34.25
Diva Bracelet (turquoise)
Contemporary Murano glass bracelet
€47.50
Positano Bracelet
Murano glass beads of an unusual colour
€42.25

Med originaldesign och en blandning av traditionella glasframställningstekniker erbjuder vi ett brett utbud av samtida italienska glassmycken som representerar det bästa av Murano-glasproduktion. Levande färger, virvlande, hypnotiska mönster och ett brett utbud av spännande mönster är de egenskaper som gör Murano-glassmycken unika. Vi erbjuder också en rad små glasföremål som gör de perfekta gåvorna i Murano-glas.

Halsband

Armband

Hängen

Örhängen

Klicka här för att se alla våra Murano-glas smycken

Om smycken i muranoglas

Italienska glassmycken, smycken i murano-glas, gåvor i murano-glas, venetianska glaspärlor

Venedig, hemmet för Murano glasproduktion

Murano glas smycken

Murano glas halsband finns i ett fantastiskt utbud av stilar, pärlformer, längder och färger. De sträcker sig från korta strängar av perfekt runda pärlor, alla i samma färg, till en lång sträng av pärlor som består av en blandning av former, storlekar och färger. Majoriteten av Murano-glas halsband är enkelsträngade, men det finns också dubbelsträngade och ibland till och med tredubbla och flertrådiga strängar av pärlor. Glaspärlorna själva kan vara allt från en liten "fröpärla" till en stor, rektangulär pärla eller en triangulär bit.

Ibland är de nära varandra, ofta blandade med en mindre glaspärla, och en annan populär stil är att pärlorna sprids tunt längs kedjan vilket ger ett intryck av att de svävar runt halsen. Kedjorna kan vara silver, guld, belagd metall eller tråd.

Vi har ett brett utbud av murano-glas halsband som gör perfekta Murano Glass gåvor. Vissa är vackert enkla och andra är påkostade komplicerade. Det är en serie Murano Glass smycken som passar alla smaker!

Oavsett om du letar efter gåvor från Murano Glass för att ge en älskad eller bara vill skämma bort dig själv, kommer du säkert att hitta många vackra bitar av original, autentiska, handgjorda, Murano Glass smycken inom "Italy Gifts Direct".

Murano glas hängen är en av de mest populära smyckena i Murano Glass. Hängen är vanligtvis en enda pärla av Murano-glas i slutet av en kedja, metallkabel, flätat läder eller tygsladd.

Murano-pärlan kan helt enkelt vara en traditionell rund glaskula, ett Murano-glashjärta, en platt Murano-pärla med tår eller hjärtform eller en stor, flerfärgad pärla som har skulpterats med fantastiska nyanser av Murano-glas.

Italienska glassmycken, smycken i murano-glas, gåvor i murano-glas, venetianska glaspärlor
'Chloe' örhängen

Murano glas örhängen är underbara men billiga gåvor. Murano-glasörhängen tenderar inte att vara små och består i allmänhet av en enda pärla som hänger från allergivänliga, anti-suddiga krokar.

Den enda Murano-glaspärlan toppas vanligtvis med en eller två kontrasterande glaspärlor och en propp. Ibland har Murano-pärlorna en annan form och örhängen lite längre och ibland är den enda pärlan gjuten, vilket ger en 3D-effekt. Det finns andra stilar av örhängen i Murano-glas, inklusive flersträngade örhängen med enkla pärlor och långa strängar av mindre pärlor.

Precis som med halsbandet kommer Murano-glasarmband i oändliga stilar, färger och pärlkonfigurationer. Det enda som inte förändras är storleken, de tenderar alla att vara ungefär lika långa men de flesta har en liten kedjelängd vid lås som gör armbandet justerbart.

Ofta kommer inte kedjan att ha en liten pärla som hänger i slutet av den, vilket är en mycket vacker touch. Vissa armband, särskilt de som matchar Murano-glashängen, har bara en enda pärla med proppar på vardera sidan.

Murano-glasföremål

Förutom våra smyckeserier erbjuder vi också en rad attraktiva Murano Glass-föremål, såsom flasköppnare och vinflaskstopp. När människor pratar om gåvor från Murano-glas, tänker vi alla omedelbart på extravagenta skålar, stora sculputures och uppsättningar dyra vinglas. Även om dessa glasföremål finns och är mycket populära, särskilt hos samlare, finns det Murano-glasföremål som passar alla budgetar. En enkel vinflaskpropp med en stor Murano-blåst glasboll ovanpå är en prisvärd lyx.

Det finns också Murano-glasflasköppnare och pappersknivar som ger effektiva gåvor och inte går sönder.

muranoglasets historia

I slutet av 1200-talet skickades alla glasproducenter som arbetade i Venedig till ön Murano eftersom man fruktade att ugnarna skulle sätta eld på trähögarna som stödde staden.

Murano Glass-tillverkarna fick särskild status på ön. De fick tillstånd att bära svärd och var immuna mot åtal från den venetianska staten. Glasmästarna välkomnades till och med till äktenskap av de adliga familjerna i Venedig. De förbjöds emellertid att lämna republiken, och det var straffet med döden att dela sina hemligheter med glasögon med omvärlden!

I slutet av 1500-talet stod Murano Glassmakers för nästan hälften av öns befolkning.

De erfarna glastillverkarna i Murano har varit i framkant inom europeisk glasframställning i århundraden och raffinerat tekniker som: kristallint glas; emaljerat glas (känt som smalto); guldglas (känt som guldsten); mångfärgat glas (känt som millefiori); mjölkglas (känt som lattimo) samt imiterade ädelstenar av glas. Murano Glass är mycket individuellt och extremt vackert och tillverkas fortfarande av en handfull skickliga konstnärer som upprätthåller sina traditionella glasframställningsmetoder som välbevakade hemligheter. Populariteten hos Murano Glass är sådan att det förfalskas i stor utsträckning och säljs som äkta Murano Glass runt om i världen. Det uppskattas att cirka 40% av Murano Glass-marknaden nu består av imitation. Äkta bitar av Murano Glass kan bara tillverkas på Murano och ska alltid levereras med ett äkthetsintyg.

Håll dina smycken glada.

Eftersom Murano Glass inte bleknar eller suddas, kommer du att hantera dina glassmycken försiktigt och med kärleksfull vård för alltid.

Kom ihåg att skydda alla dina smycken från repor, skarpa slag, kemikalier och extrema temperaturer.

Applicera smink och hårspray innan du sätter på dina smycken eftersom båda innehåller kemikalier som kan påverka det.

Ta bort smycken när du gör hushållsuppgifter som trädgårdsarbete, städning, hushållsreparationer eller andra ansträngande aktiviteter.

Bär inte dina smycken i vatten - tvätta, simma eller bada.

Saltvatten, klor i pooler, tvål, parfym, personliga produkter och svett tar sitt prägel på alla fina smycken.

Torka försiktigt av varje smycke efter smink och hudoljor med varje 100% bomullsduk efter varje användning.

Lagring

Förvara varje smycke separat i mockasmyckenpåse som medföljer så att det inte repas av andra bitar.

Förvara inte smycken bredvid värmare, värmeöppningar, på fönsterbrädor eller i bilen.

Murano-glas

Vad är Murano Glass?

Murano Glass är en term som erkänns över hela världen som en typ av glas som tillverkas på ön Murano, som ligger i den venetianska lagunen, cirka 1,5 kilometer norr om Venedig.

Italienska glassmycken, smycken i murano-glas, gåvor i murano-glas, venetianska glaspärlor
Ön Murano

Även om det är mycket mindre, liknar det Venedig genom att ön är en serie små öar som är förbundna med broar.

Italienska glassmycken, smycken i murano-glas, gåvor i murano-glas, venetianska glaspärlor

Vilka typer av Murano Glass?

 • Avventurina
 • Conteria (fröpärlor)
 • Cristallo (även känd som cotizzo)
 • Fenicio
 • Filigrana
 • Glasplåt
 • Guld- och silverfolie
 • Incalmo
 • Lampverksteknik
 • Lattimo
 • Millefiori (även känd som Murrine)
 • Sommerso (betyder "nedsänkt")

Avventurina

Avventurina-glas uppfanns i Murano i början av 1600-talet. Denna typ av glas har ett glittrande utseende på grund av tusentals mikropartiklar av koppar som har lagts till den. Det är en mycket svår typ av glas att arbeta med och endast ett fåtal experttillverkare vet hemligheten och har skickligheten. Kopparpartiklarna måste tillsättas i små doser och en mycket långsam kylcykel behövs vilket skapar ett svårt och tidskrävande projekt.

muranoglas avventurina
Murano glas - Avventurina

Uttrycket "avventurina" kommer från det italienska ordet "ventura" som betyder "förmögenhet" och användes först på 1600-talet av en berömd glastillverkare som kallades Giovanni Darduin. Han kallade det avventurina eftersom han sa att det att göra objekt med denna typ av glas berodde mer på lycka än vetenskap.

The avventura method is mainly used for making more ornate household items such as vases, lampshades, lamps, paperweights and plates although it is also often used for jewellery.

Conteria (fröpärlor)

Conteria är mycket små Murano-glaspärlor är gjorda av fina, ihåliga glasrör av färgat glas.

Muranoglas conteria
Murano glas - Conteria

Rören rullas först i kärl av varm, grov sand för att polera ändarna och runda hörnen. De rullas sedan i kärl med varm, fin sand för att försiktigt polera ytan. När de är färdiga skärs de i små pärlor som utgör grunden för många av de mer invecklade smyckena.

Cristallo (även känd som cotizzo)

Cristallo, som översätts som 'kristallklart glas' är 100% rent glas som är transparent. Denna typ av färglöst glas uppfanns i mitten av 1400-talet på ön Murano och imiterades senare av andra europeiska länder.

muranoglas cristallo
Murano glas - Cristallo

Den cristallo som produceras och används på Murano består av natriumoxid, kalkoxid och kiseldioxid. Kombinationen av dessa element skapar ett glas som är lämpligt för lättblåsta föremål som kräver en lång arbetsprocess.

Ogenomskinligt färgat glas framställs på samma sätt men med tillsats av rå färgämnen och en bas av vitt opalint glas.

Fenicio

Fenicio, som betyder fenicisk, var en teknik som importerades till och användes av glasproducenterna i Murano fram till slutet av 1600-talet.

muranoglas fenicio
Murano glas - Fenicio

Det är en metod genom vilken en glasmakare kan placera ett fjäderliknande motiv på det glasföremål han arbetar med. Detta görs genom att heta trådar av färgat glas placeras runt utsidan av ett blåst glasobjekt och sedan kammas med ett speciellt hakat verktyg som kallas maneretta.

Filigrana

Den engelska översättningen av Filigrana är 'Filligree' och används både i metall och glas.

muranoglas filigrana
Murano glas - Filigrana

Glastillverkaren samlar ihop flera korta längder av glasrör, vissa klara och andra med färg eller mönster i mitten. Dessa käppar placeras sida vid sida på en stålplatta vid låg värme tills de börjar smälta och smälter ihop. När de väl har smält samlas de upp vid spetsen på en blåserör som har en krage av klart smält glas i änden. Blåsröret fästs i ena änden av de smälta käftarna och rullas sedan längs deras längd tills de alla är fästa på utsidan av röret. De smälts sedan vidare tills de är tillräckligt mjuka för att nypa ihop dem längst ner och sedan "blåses" de till en bubbla, varefter den slutliga formen görs.

Det används vanligtvis för vaser, skålar, tumlare och lampor och kan antingen vara färgat eller vara klart glas med ett mycket känsligt mönster i vitt genomgående.

Glasplåt

Detta är en av de senaste och moderna teknikerna som används på ön Murano.

muranoglas sheet
Murano glas - Glasplåt

En platta av Murano-glas placeras på ett bord och olika typer av lösa material placeras på det, såsom små bitar av olika färgat glas och guld- och silverfolie. Dessa lösa material flyttas runt för att bilda olika färgscheman och mönster som tar många timmar och mycket skicklighet. Ytterligare en platta av Murano-glas, i en annan färg, placeras över toppen och det hela bakas i ugnen över natten.

Glaset skärs sedan i olika former och används för att göra exklusiva handgjorda föremål till sådana tallrikar, tavelramar, smycken, hängen och nyckelringar.

Guld och silverfolie

Under de första stadierna av arbetet rullar glasarbetaren, med hjälp av änden av en blågrör, det varma glaset över tunna blad av guld eller silver så att de håller sig fast på ytan. När glaset blåses krossas bladen till ett fint pulver som ger en underbar glans till det område av glas som de satt fast i.

muranoglas foil
Murano glas - Guld och silverfolie

Guld och silver kan också appliceras på kylt glas och göras till ett dekorativt mönster med ett skarpt redskap. Föremålet eldas sedan igen för att göra dekorationssatsen permanent på glasytan.

Incalmo

Arbetsmetoden 'Incalmo' är extremt svår och den förlitar sig helt på glasmästarens skicklighet. Det är inte ett jobb som kan rusa eller avbrytas och behöver fullständig lugn, tystnad och tålamod, liksom otrolig skicklighet.

muranoglas incalmo
Murano glas - Incalmo

Tekniken består i att sammanfoga två olika färgade blåste föremål och sedan forma dem i önskad form.

Lamparbete Teknik

Detta är en av de äldsta och vanligaste metoderna som fortfarande används på ön Murano för att göra föremål och smycken av glas.

muranoglas lampwork
Murano glas - Lamparbete

Olika typer av glas smälts kontinuerligt och läggs ihop för att skapa oändliga kombinationer av färg och former. Det är en svår teknik som kräver att glastillverkaren bränner en gasflamma hela dagen så att han kan nå höga temperaturer för att ständigt smälta och lägga till nya färger. Hemligheten med denna metod har överlämnats under hundratals år från far till son och kräver mycket fantasi, tålamod och precision.

Majoriteten av våra smycken online här tillverkas med den här metoden.

Lattimo

Lattimo är hämtat från ordet 'latte' som är det italienska ordet för mjölk. Det är ett ogenomskinligt vitt glas som uppfanns på Murano omkring 1450 som en metod för att imitera fint kinesiskt porslin.

muranoglas lattimo
Murano glas - Lattimo Photo: Manfred Heyde

Den användes ursprungligen för att tillverka föremål som kunde dekoreras med polykroma emaljer. Idag har materialen och den ursprungliga metoden förändrats något och används främst för att tillverka pärlor.

Millefiori (även känd som Murrine)

Millefiori (betyder tusen blommor) är långa, tunna käppar (stavar) av antingen massivt eller ihåligt glas tillverkat av en bit glas med olika färger för att bilda en enda blomdesign. Denna glasbit sträcks sedan ut tills den är extremt lång och tunn. Inget mönster kan ses från utsidan men när sockerröret är tunt skivat liknar de små tvärsnitten blommor.

muranoglas millefiori
Murano glas - Millefiori

De solida käpparna skärs i små bitar, var och en med en liten variation av det ursprungliga mönstret, och smälter sedan samman i ugnen för att göra smycken, pappersvikter, vaser, tallrikar och skålar.

De ihåliga käpparna, som liknar ett mycket långt sugrör, skärs på samma sätt och igen, var och en är lite annorlunda än sin granne, och de används sedan som pärlor i smycken.

Det är viktigt att komma ihåg att på grund av karaktären av hur dessa små millefiori görs är det omöjligt att ha två delar exakt lika. Om du köper en artikel bestående av millefiori kommer den därför inte att vara identisk med den du ser på ett fotografi online. Det betyder att smycken eller prydnaden som du köper blir helt unik.

Sommerso (betyder "nedsänkt")

Denna teknik kräver att ett redan blåst, tjockt glasföremål är helt nedsänkt i en kruka med olika färgat transparent glas. Den är belagd med den nya färgen i exakt samma tjocklek som sig själv och blåses sedan i önskad form vilket resulterar i en vacker kromatisk effekt.

muranoglas sommerso
Murano glas - Sommerso

Denna metod används mest för vaser och skulpturer men används ibland för andra delar.

Uppåtpil